ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ZAGORIN HELLAS S.A
ZAGORIN HELLAS S.A
ZAGORIN HELLAS S.A
Γλώσσες παρουσίασης ιστοσελίδας /GR/EN
Τα προϊόντα μας
Golden Delicious Καρπός
μέτριου έως μεγάλου μεγέθους, κωνικός. Φλοιός λεπτός με κιτρινοπορτοκαλί χρώμα. Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα λευκοκίτρινη, συνεκτική, τραγανή, χυμώδης, ελαφρά υπόξινη-αρωματική. Συγκομιδή: Αρχές Σεπτεμβρίου. Συντήρηση: Πολύ καλή έως τις αρχές καλοκαιριού.
Starking Delicious
Καρπός μεγάλου μεγέθους, σχήμα σφαιρικό-επίμηκες (μασουράτο) με 5 χαρακτηριστικές μαστοειδής αποφύσεις. Φλοιός λείος-κηρώδεις με έντονο κόκκινο χρώμα. Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα λευκοκίτρινη, συνεκτική, χυμώδης, γλυκειά και αρωματική. Συγκομιδή: Αρχές Σεπτεμβρίου- μέσα Οκτωβρίου. Συντήρηση: Πολύ καλή έως τις αρχές καλοκαιριού.
Royal Gala
Καρπός μεσαίου μεγέθους, στρογγυλός. Φλοιός μέτρια παχύς με ριγωτό κόκκινο χρώμα. Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα λευκή, σκληρή, τραγανή, ιδιαίτερα χυμώδης, γλυκιά. Συγκομιδή: Αύγουστος Συντήρηση: Πολύ καλή έως την άνοιξη.
Fuji Καρπός
Μεσαίου – μεγάλου μεγέθους σφαιρικός, πεπλατυσμένος με ευρεία κοιλότητα κάλυκα. Φλοιός μέτρια παχύς χρώματος ροζοκόκκινου. Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα κιτρινωπή, τραγανή, χυμώδης, ιδιαίτερα γλυκιά και αρωματική. Συγκομιδή: Οκτώβριος. Συντήρηση: Πολύ καλή ως αρχές καλοκαιριού.
Reinette Du canada Καρπό:
Μεγάλου μεγέθους, σφαιρικός-πεπλατυσμένος. Φλοιός μέτρια παχύς, κιτρινοπράσινος με πορτοκαλί ή καφέ επίχρισμα (στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος). Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα κρεμ λευκή, συνεκτική, χυμώδης, υπόξινη. Συγκομιδή: Σεπτέμβριος. Συντήρηση: Πολύ καλή έως την άνοιξη.
Φυρίκι Πηλίου Καρπός:
Μετρίου μεγέθους, κουλορωειδείς (μακρόστενος). Φλοιός μέτρια παχύς, πρασινοκίτρινος με κόκκινο επίχρισμα (όπου το βλέπει ο ήλιος). Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα λευκοκίτρινη, συνεκτική, πολύ γλυκιά και αρωματική. Συγκομιδή: Οκτώβριος Συντήρηση: Πολύ καλή έως την άνοιξη.
Αχλάδια Κρυστάλλι
Καρπός: μετρίου μεγέθους, κωδονοειδές. Φλοιός λεπτός, λείος με πρασινοκίτρινο χρώμα. Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα λευκή, πολύ χυμώδης, γλυκειά και αρωματική. Συγκομιδή: Αύγουστος Συντήρηση: Πολύ καλή έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Κάστανα Πηλίου Καρπός:
Ελλειπτικός ή τριγωνικός ή σφαιρικός. Μέγεθος μέτριο έως μεγάλο, χρώματος καστανό. Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Περικάρπιο χοντρό και επιδερμίδα σπέρματος στυφή. Συγκομιδή: Μέσα Σεπτεμβρίου – Οκτώβριος. Συντήρηση: Μακρά περίοδος συντήρησης.
Ακτινίδιο Πηλίου Καρπός:
Μεγάλου μεγέθους. Φλοιός καφέ χρώματος, χνουδωτός. Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα πράσινου χρώματος, υπόξινη, αρωματική (καλή αναλογία σακχάρων προς οξέα). Συγκομιδή: Μέσα Οκτωβρίου. Συντήρηση: Πολύ καλή έως την άνοιξη.
Κεράσια ποικιλίας Τραγανά Εδέσσης Καρπός:
Μεγάλου μεγέθους, σφαιρικός έως καρδιόσχημος. Φλοιός βαθυκόκκινος. Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα κόκκινη, συνεκτική, τραγανή, ημιεκπύρηνη και γλυκιά (ελαφρά υπόξινη). Συγκομιδή: 1ο δεκαήμερο Ιουνίου. Συντήρηση: Άμεση κατανάλωση.
Γλώσσες παρουσίασης ιστοσελίδας /GR/EN
Εταιρικό προφίλ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
- Η Αγροτική Συνεταιριστική Ένωση Ζαγοράς-Πηλίου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς, δεδομένου ότι ιδρύθηκε το 1916 από 199 κατοίκους της Ζαγοράς.
- Το 1985 ο συνεταιρισμός εισέρχεται σε μια νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης.
- Το εμπορικό σήμα είναι κατοχυρωμένο και κάθε αυθεντικό μήλο Zagorin φέρει το αυτοκόλλητο που το κάνει να ξεχωρίζει.
- Το 1996 η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τα μήλα ως προϊόντα “Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης”.
- Τα μήλα ταξιδεύουν τώρα σε όλο τον κόσμο και κατακτούν όλες τις διεθνείς αγορές. 100 χρόνια συνεχούς παραγωγής και παρουσίας στον αγροτικό τομέα!
- Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός παράγει μήλα υψηλής ποιότητας, δοκιμασμένα και πιστοποιημένα με την ονομασία Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
- Η διάκριση αυτή πιστοποιεί ότι το μήλο Zagorin είναι προϊόν υψηλής ποιότητας. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “Ολοκληρωμένης Παραγωγής”, το μήλο Zagorin είναι καθαρό, υγιεινό, δοκιμασμένο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο το εμπιστεύονται.
Έδαφος & Περιβάλλον
Τα εδάφη της περιοχής είναι ελαφριάς σύστασης, καλώς σταγγιζόμενα λόγω του επικλινούς, καλής γονιμότητας με ποσοστό οργανικής ουσίας 2-3% και pH 5,5-6.
Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως ημιορεινό με θαλάσσια επίδραση, υγρό με υψηλή βροχόπτωση και χιόνι τους χειμώνες αλλά με ήπιες θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε μέτριες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Φύτευση
Η φύτευση των δέντρων γίνεται σε λάκκους που ανοίγονται με τα χέρια λόγω δυσκολιών που παρουσιάζει το έδαφος (ανομοιομορφία, κλίση).
Κλάδεμα
Το κλάδεμα των δέντρων γίνεται με το χέρι με απλά ψαλίδια κλαδέματος και πριόνια. Το σχήμα κλαδέματος που επιδιώκεται είναι το ελεύθερο κυπελλοειδές, με προσπάθεια να επιτυγχάνεται ο καλός αερισμός του δέντρου το καλοκαίρι και η καλή έκθεση των μήλων στο φως. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα η διαμόρφωση είναι περισσότερο ορθόκλαδη ώστε να αποφεύγονται οι σοβαρές ζημιές από τις χιονοπτώσεις του χειμώνα.
Ξελάκωμα
Την ίδια εποχή συγχρόνως με το κλάδεμα γίνεται και το «ξελάκωμα» των δέντρων. Δημιουργείται λάκκος γύρω από τη βάση του κορμού, ώστε να γίνεται καλύτερος εξαερισμός του λαιμού και των ριζών του δέντρου, ώστε να αποφεύγουμε τις σήψεις του λαιμού και τις σηψιρριζίες.
Λίπανση
Η λίπανση των δέντρων γίνεται με βασικά λιπάσματα το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου με διάφορες μορφές λιπασμάτων και ανάλογα με την αντίστοιχή εδαφοανάλυση. Τα λιπάσματα τοποθετούνται περιμετρικά σε κάθε δέντρο και σε απόσταση 1-1,5 μέτρα από τον κορμό, σε γούρνες και γίνεται παράχωμα. Επίσης γίνεται χρήση οργανικών λιπασμάτων και ιδιαίτερα καλά χωνεμένης κοπριάς κάθε 2-3 χρόνια, όπως επίσης και ασβεστώσεις των εδαφών ανά 2 χρόνια. Η λίπανση ολοκληρώνεται με χρήση επιφανειακών λιπασμάτων εάν χρειασθεί από το Μάιο έως τον Ιούλιο.
Η μηχανική καλλιέργεια στην περιοχή μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους. Στο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται κοπή των ζιζανίων με χλοοκοπτικά μηχανήματα 2-3 φορές μέσα στην καλλιεργητική περίοδο.
Αραίωμα
Αρχές καλοκαιριού και όταν ο καρπός έχει φθάσει στο κατάλληλο στάδιο «μέγεθος καρυδιού», γίνεται το αραίωμα τους, ώστε οι εναπομείναντες καρποί να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος. Ταυτόχρονα με το αραίωμα γίνεται και η αφαίρεση των περισσότερων ετήσιων κλάδων «λαίμαργων» ώστε να επιτευχθεί καλός εξαερισμός των δέντρων.
Ψεκασμοί
Από τις αρχές Απριλίου με την εμφάνιση της «πράσινης κορυφής» ξεκινούν οι ψεκασμοί των δέντρων. Ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και φερομονικών παγίδων το οποίο είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στην ευρύτερη περιοχή, ενημερώνει τακτικά τους παραγωγούς με τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε η χρήση των φυτοπροστατευτικών να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και με το λιγότερο αριθμό επεμβάσεων.
Συγκομιδή
Πότισμα
Τα κτήματα της περιοχής είναι αρδευόμενα σε ποσοστό περίπου 95%. Το πότισμα γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό με κατάκλυση από κοινοτικά νερά καλής ποιότητας που προέρχονται από πηγές της περιοχής.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή ξεκινάει περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου και διαρκεί περίπου 1 μήνα. Πριν ξεκινήσει η συγκομιδή πραγματοποιείται έλεγχος βαθμού ωριμότητας των φρούτων από τους Γεωπόνους του Συνεταιρισμού και δίδονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις για τον ακριβή χρόνο συγκομιδής. Μ’ αυτό τον τρόπο ελέγχεται η ποιότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος και αποφεύγονται σε μεγάλο ποσοστό οι φυσιολογικές – μετασυλλεκτικές ασθένειες κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους.
Φυτοπροστασία
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης διαθέτει ένα αξιόλογο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών – φερομονικών παγίδων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση μυκήτων και εχθρών.
Το δίκτυο αποτελείται από: 13 μετεωρολογικούς σταθμούς πρόβλεψης μυκητολογικών ασθενειών (κυρίως Φουζικλάδιο, Ωίδιο κλπ) καθώς και 35 φερομονικών παγίδων (Καρπόκαψας – Νάρκης) που είναι διασκορπισμένες στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς.
Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων βοηθά ώστε η χρήση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων να είναι καλύτερα στοχευμένη με συνέπεια λιγότερες εφαρμογές.
Νέες Καλλιέργειες
Ακολουθώντας τη σύγχρονη καλλιεργητική τεχνική, έχει ξεκινήσει η καλλιέργεια μηλιάς και αχλαδιάς σε χαμηλότερα σχήματα (πυκνή φύτευση).
Προειδοποιήσεις
Στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να πληροφορούνται από το δίκτυο των σταθμών-φερομονικών παγίδων για την εξέλιξη των μυκητολογικών προσβολών (φουζικλάδιο) καθώς και εντομολογικών (καρπόκαψα-νάρκη) για τα μηλοειδή και (δάκου) για τις ελιές.
Γλώσσες παρουσίασης ιστοσελίδας /GR/EN
Στοιχεία επικοινωνίας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΛΛΑΔΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ
ΤΗΛ : 0030 24260 22450
ΦΑΞ : 0030 24620 22950
E-MAIL :zagora@otenet.gr
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΓΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ZAGORIN
Πετιμέζι από φιρίκι ΠΟΠ Πηλίου
Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται με τα ΠΟΠ φιρίκια «ZAGORIN» σε αποκλειστική συνεργασία με τα παραδοσιακά εργαστήρια του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
To πετιμέζι είναι 100% φυσικό προϊόν από φιρίκια που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης. Τα φιρίκια είναι ποικιλία μήλων υψηλής διατροφικής αξίας. Το πετιμέζι συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του μήλου, καθώς ένα μέρος πετιμέζι προέρχεται από δέκα μέρη χυμό μήλου. Το σκούρο αυτό παχύρευστο ελιξίριο είναι γνωστό ως «το μέλι των Κενταύρων» και αποτελεί γλυκαντική ουσία γνωστή στους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Αποτελούσε το παραδοσιακό γλυκαντικό σε κάθε σπίτι, μέχρι που εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Το εξαιρετικό του άρωμα και οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν αυτά που έκαναν το πετιμέζι μία συνηθισμένη τροφή για τα παιδιά, αλλά και ένα ευχάριστο «φάρμακο» για τον ερεθισμένο λαιμό. Οι τηγανίτες, οι λουκουμάδες και το γιαούρτι στολίζονταν κατάλληλα με το φυσικό αυτό σιρόπι. Το πετιμέζι προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και υψηλά ποσοστά σιδήρου και ασβεστίου. Έχει παρόμοιες αντιβιοτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το μέλι. Το πετιμέζι έχει αρχίσει όμως να εισβάλει ξανά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων από τις σύγχρονες γκουρμέ κουζίνες, ως τελευταία λέξη της μόδας στις γλυκές και αλμυρές αλχημείες των σεφ.
Οι χρήσεις του είναι πολλαπλές σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική, αλλά ξεχωρίζει ως ένας «γλυκός» σύμμαχος για φυσικό σίδηρο στις περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού, με έντονη αντικαταθλιπτική δράση, και ένας «μηλομελένιος» συνοδός του καφέ και του τσαγιού. Το προϊόν διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Στο Πετιμέζι από φιρίκι ΠΟΠ Πηλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς απονεμήθηκε βραβείο ανώτερης γεύσης (Superior Taste Award), από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας (iΤQi)